Navigare mai rapidă si sigură pe internet.

Cloudflare a lansat un DNS pe 1.1.1.1 pentru toți cei ce vor să se mai distanțeze puțin de monitorizarea ISP-ului și a lui Google (dacă folosiți DNS-ul pe 8.8.8.8).

De ce ?

In urma scandalului legat de Facebook și modul în care Cambridge Analytica a folosit datele utilizatorilor de pe Facebook, e normal să apară schimbări. Gigantul Cloudflare a anunțat 1.1.1.1, propriul serviciu de DNS.

Cloudflare
Cloudflare, ofertant de servicii de protecție și accelerare pentru website-uri

Prin setarea 1.1.1.1 ca server DNS primar, utilizatorii lasă acum Cloudflare să rezolve numele de site-uri către IP-urile asociate, proces crucial, fără de care nu am putea să navigăm atât de ușor. De stabilirea asocierii dintre adresa URL și IP-ul către care este redirecționată cererea browser-ului se ocupă server-ele DNS, cele ce până acum erau oferite de către ofertanții de servicii de acces la internet. Cu ceva timp în urmă Google a avut ideea de a veni cu propriul server DNS pe 8.8.8.8, în ideea că va oferi o securitate mai bună celor ce doresc să navigheze pe Internet – da face, asta, dar pe lângă și colectează o grămadă de date utile în procesul de identificare și catalogare a utilizatorilor.

Cloudflare oferă același lucru și tot gratuit. Doar că, conform propriilor declarații, toate cererile de translație vor fi șterse

“SUB NICIO FORMĂ NU VOM SALVA LISTA CELOR CE FOLOSESC SERVICIUL. AȘA CEVA ESTE ÎNSPĂIMÂNTĂTOR” A DECLARAT MATTHEW PRINCE, CEO OF CLOUDFLARE."

Cum se modifică adresa DNS pe un sistem Windows ?

-pornți Settings, apoi Network & Internet, clic pe Status și apoi Change adapter options.
-Clic dreapta pe conexiunea activă (Local Area sau Wi-Fi, depinde cum vă conectați la router), > Properties Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) dacă folosiți TCP/IP v4, altfel alegeți TCP/IPv6.
-În tab-ul General bifați Use the following DNS server addresses și adăugați 1.1.1.1 ca server primar.

dupa un articol de Ionut Balan