7 principii de baza a unui bun Web Design

Webdesign, Marketing, Dezvoltare

Servicii web de calitate și accesibile -web all inclusive
  1. Home
  2. info
  3. 7 principii de baza a unui bun Web Design

Indiferent daca doar incepeti ub proiect de web design, vreti sa renovati un site existent, sau doar vreti sa verificati din nou functionalitatea sie-ului dv., trebuie sa luati in considerare 7 principii de baza a unui web design bun.

Aceste principii de baza, au in vedere noii vizitatori/ clienti. Acestia vor judeca site-ul dv., in functie de diferite criterii. Asa cum, imbracand haine adecvate pentru un interview, aceste principii va vor ajuta sa alegeti „look-ul” site-ului dv. astfel incat sa produceti o buna prima impresie.

1. Incarcare rapidă a web site-ului

Oricum ai privi acest lucru, o incarcare rapida a paginilor, trebuie sa fie prima preocupare. WEB-ul este viteza, cautare rapida, comenzi rapide, informatii rapide. Nu poti avea niciuna din acestea cu o pagina care se incarca greu. Puneti-va singuri intrebarea aceasta: – Ati fost vreodata pe Google, facand o cautare pentru ceva important si link-ul pe care ati facut click sa nu se deschida imediat ? Ce-ati facut ? Ati asteptat cu rabdare sa se deschida pagina sau ati mers mai departe la urmatorul link ? Paginile mele favorite se deschid aproape imediat. Asa ca, cateva sugestii: Fiti siguri ca imaginile sunt bine optimizate. Nu folositi foarte multe imagini mari, folositile in alte pagini. Mentineti continutul multimedia cu auto-pornire la minimum, folositi mai bine linkuri care sa porneasca continutul multimedia. Pentru ca textul se incarca aproape instantaneu, verificati codul pentru orice altceva, si mentineti-l sub control.

2. Pagini Senzationale fara inteles.

Apreciati animatiile fanteziste, care nu-ti spun nimic, si pentru care trebuie sa asteptati sa se deschida site-ul ? Nici eu. Ultimul lucru pe care mi-l doresc odata ce am gasit un site interesant este sa astept sa se termine intai animatia ca sa ajung la prima pagina. E ca si cum as astepta o persoana de vanzari, sa-si termine „discursul” invatat pederost, inainte de ai putea pune o intrebare. Nu merci ! Imi place animatia, dar la locul potrivit si la momentul potrivit. In plus, daca am mai vizitat site-ul, am vazut deja animatia, si nu am nevoie s-o revad. Sugestia mea este sa folositi animatii de mici dimensiuni, in pagina de incarcare. O ultima nota, nu puneti logo-ul ca unic continut, cu un link care zice ” intrati in site ” Este o pierdere de timp. De obicei sar peste aceste site-uri.

3. Fara gadgeturi ( widget-uri ) deranjate.

Acum ca aveti vizitatorul pe situl dv. singurul lucru care nu vreti sa se intample este sa-l dati afara repede. Asa ca nu puneti nimic deranjant pe prima pagina, ca muzica de fundal la volum ridicat, animatii flash care sa apara in timp ce incearca sa citeasca continutul, popup – uri, flyere, reclame care se expandeaza si acopera pagina. Cel mai adesea, vizitatorii vor parasii situl in cateva secunde, nu are sens sa-i dai afara mai repede.
Multimedia este excelenta pe un site. Dar nu bombardati vizitatorul cu ea din prima. Daca vreti audio, pune-ti o imagina mica, cu un link, sa zicem dv. care ziceti ” Sa-ti spun cum sa faci 50000 in saptamana asta” Daca sunt interesati, vor face click pe link, si vor asculta mesajul. Daca nu, ar trebui sa alegi altceva, oricum. De asemenea, monitorizati ce pun advertiseri pe situl dv., daca vindeti spatiu publicitar. Sunt sigur ca ati vazut acele figuri dragute care danseaza, simpatice prima data. Dar dupa 10000 de vizionari, am pus compania pe o lista ” de evitat ” , nu voi face afaceri cu ea. Asa ca animatia lor a trecut in mintea mea de la ” Priveste-ma ” la ” Ma enervezi ! ” Astfel de publicitate ba avea un impact asupra vizitatorilor. Asa ca chiar daca web design-ul este perfect, un anunt publicitar rau postat iti poate ruina intreaga munca.

4. Mesajul sa fie clar.

Prea multe web site-uri au un continut talmes-balmes. Aceasta e valabila mai ales la Bloguri. Faceti in asa fel ca vizitatorul sa inteleaga ce trateaza situl dv., nu-l lasati sa ghiceasca. Trebuie sa aveti titluri clare, urmate de text clar si concis. O imagine poate sa fie mai buna decat 1000 de cuvinte, dar doar daca imaginea ilustreaza mesajul dv. Este de dorit ca vizitatorii sa inteleaga rapid mesajul dv. Daca le vor place mesajul, vor citi si restul paginii, si vor frunzarii si site-ul. Daca nu le va place pagina, oricum nu veti avea nimic de castigat, daca ei vor mai zabovi acolo. Asa ca, nu lasati ca vizitatorul sa ghiceasca, ci faceti-i sa inteleaga de la inceput, rapid si cu acuratete, despre ce este vorba, si astfel, veti avea vizitatori fericiti. Si cand ne gandim la o pagina de vanzari, un client fericit este un client care cumpara.

5. Design Coordonat.

Acest lucru ar trebui sa fie evident, dar este surprinzator cate site-uri isi schimba designul la fiecare pagina. Este de dorit ca vizitatorul sa se simta comfortabil pe site-ul dv. si o cale de a obtine asta, este de a avea un design uniform. Un logo consistent, o schema consistenta de culori, Un meniu de navigatie in acelasi loc, toate aceste lucruri, va permite sa aveti un design coordonat. Asta nu inseamna ca nu puteti schimba culori sau „look-ul” diferitelor segmente ale sitului, dar, daca faceti schimbarile, ele nu trebuie sa fie atat de drastice, incat sa ai impresia ca te afli pe un alt site. Daca alegeti sa folositi un loc pentru logo, un loc pentru meniul de navigatie un aspect al butoanelor de navigatie, sunteti pe calea cea buna. Daca schimbi schema de culori dar pastrezi locul elemntelor grafice si forma butoanelor, vizitatorul nu se va simti pierdut cand navigheaza dintr-o pagina in alta.

6. Navigare usoara.

Odata ce ati reusit sa retineti atentia vizitatorilor doriti sa le permiteti sa se miste usor pe site. Aceasta se realizeaza printr-un meniu usor de folosit. Sunt 3 locatii standard, pentru elementele de navigatie la o pagina web. In partea de sus a sitului, in bara din stanga, si in partea de jos a paginii. De obicei pun meniul in partea de sus a paginii si apoi in partea stanga. Apoi pun in partea de jos a paginii, acest sistem de navigatie bazandu-se pe text, si foloseste mai mult pentru motoarele de cautare, dar face si mai usor, revenirea in susul paginii, sau navigarea pentru cei au ajuns la sfarsitul paginii. Majoritatea oamenilor, incep citirea de sus-stanga, si continua catre jos-dreapta. Asa ca bara de navigatie de sus sau stanga va fi vazuta cum se intra pe pagina. De asemenea bara de navigare din stanga sau dreapta, nu se va deplasa daca fereastra browser-ului isi ajusteaza dimensiunea. Sa zicem ca pagina dv. este setata la 1024 px. cu navigarea pe dreapta, atunci cineva cu rezolutie 800 px. nu va putea vedea bara de navigare deloc. Partea din stanga se va vedea perfect iar partea din dreapta, va fi ascunsa. Desigur ca folosind flotarea sau meniuri popup poti depasi limitarile designului si sa-l faci vizibil tot timpul. Daca nu sunteti sigur ca audientei iar place, nu folositi ” Navigare Misterioasa” Aceasta este de fapt navigare ascunsa in imagini, sau imprastiata cumva in pagina, intr-o ordine aleatorie. Acest stil poate fi amuzanta in anumite situri de jocuri retele sociale, dar in majoritatea cazurilor navigarea trebuie sa fie faciala. Daca doriti sa folositi „Navigarea Misterioasa”, recomandam sa folositi si navigarea text din josul paginii, pentru orice eventualitate.

7. Site-ul trebuie sa fie complet.

Si in sfarsit, nimeni nu vrea sa intre pe un site numai ca sa afle ca site-ul este in constructie si continutul pe care-l cauta nu se afla acolo. Daca o sectiune a unui site nu e gata, nu-l aratati. Este mai bine sa aveti un site complet si profesional, decat un site care este in lucru. Mai bine spuneti vizitatorilor ca vor gasii mai mult continut in viitor, fara ca sa trebuiasca sa arate neterminat. Folositi fraze ca ” Continut actualizat saptamanal ” sau ” Produse noi adaugate lunar „. Ambele mesaje spun vizitatorilor ca ar fi bine sa revina pe site, dar nici una nu va face ca site-ul sa apara neterminat. Asa ca, nu conteaza cat de mic este site-ul dati impresia ca, il completati inainte de al publica pe internet.

In incheiere, urmand aceste 7 principii simple de baza, sunteti pe calea cea buna intr-o prezenta pe internet de succes. Trebuie sa ai in minte ce cauti prima data cand aterizezi pe o pagina, dupa o cautare cu Google sau Yahoo sau alte motoare de cautare. Daca vreti incarcarea rapida a paginilor, asigura-te ca paginile tale se incarca repede, Daca vreti sa gasiti usor si repede ce cautati, asigurati-va ca aveti un meniu usor de folosit Puneti-va in papucii vizitatorilor.

Despre autor

George Peirson este un antreprenor de succes si este Antrenor pe probleme de Internet. Este autorul a mai mult de 40 tutoriale multimedia ce acopera domenii ca Photoshop, Flash, Dreamweaver. Pentru a vedea setul de tutoriale vizitati www.howtogurus.com

Promo

web design
web design
  • Servicii de webdesign, redesign
SEO
SEO
  • Optimizare pt. Motoarele de Căutare

Abonați-vă la newsletter

0745 660527

contact@ozw.ro