Cum mărim acoperirea WI-FI acasă sau la birou ? -mesh WI-FI

Dacă dorești să elimini zonele fără semnal sau cu semnal slab printr-o singură rețea Wi-Fi, o soluție este mesh WI-FI. Nu mai este nevoie să cauți o conexiune stabilă, indiferent dacă te afli în subsol, garaj sau curte.

Ce este o rețea mesh Wi-Fi?

O rețea mesh Wi-Fi (rețea de tip plasă) este formată din dispozitive asemănătoare cu un router (numite noduri), care lucrează împreună pentru a oferi o rețea wireless într-o anumită zonă.

Nodurile comunică între ele pentru a stabili cea mai bună cale pentru a trimite date între clienții conectați la rețea. Te poți gândi la ea ca la o rețea Peer-to-Peer (P2P) formată din noduri Wi-Fi conectate între ele și la internet.

Retea WI-FI mesh
Retea mesh WI-FI vs Rețea WI-FI tradiționala
Ce este un sistem mesh Wi-Fi?

Un sistem mesh Wi-Fi este creat din dispozitive asemănătoare unui router (noduri), care sunt utilizate pentru a crea și administra o rețea mesh Wi-Fi. Unii producători folosesc denumirea de whole-home Wi-Fi systems (sisteme Wi-Fi pentru toată casa), pentru ca oamenii să înțeleagă faptul că aceste sisteme oferă o acoperire Wi-Fi îmbunătățită în casele lor, în comparație cu routerele wireless tradiționale.

Cum funcționează o rețea mesh Wi-Fi?

Pentru a înțelege cum funcționează sistemele mesh Wi-Fi, să ne uităm la rețelele wireless tradiționale pe care le găsești într-o casă. Ai un router wireless care este conectat la internet. Slujba sa este să emită semnalul wireless și să administreze comunicarea dintre toți clienții wireless conectați la rețea.

Pentru a accesa internetul, un dispozitiv din rețea, cum ar fi un laptop, are nevoie să se conecteze la rețeaua Wi-Fi emisă de router și să comunice în mod continuu cu routerul, care acționează ca un intermediar între internet și laptop. Routerul este un intermediar între laptop și internet. Routerele wireless pot emite semnal wireless în spații care variază ca mărime, în funcție de puterea lor hardware. Dar, pe măsură ce te depărtezi de router, semnalul devine din ce în ce mai slab și, la un moment dat, nu te vei mai putea conecta la rețea. Problema este exacerbată în casele de mari dimensiuni, cu mulți pereți care separă routerul de clienții wireless.

Într-un sistem mesh Wi-Fi, doar unul dintre noduri are acces direct la internet. Nodul respectiv comunică cu celelalte din sistemul mesh Wi-Fi și împreună oferă acces la internet și la rețeaua wireless, pentru toți clienții conectați.

O rețea wireless administrată de un router wireless
O rețea wireless administrată de un router wireless
Un sistem mesh Wi-Fi
Un sistem mesh Wi-Fi

Astfel, poți beneficia de un semnal wireless în spații de mari dimensiuni, unde routerele tradiționale ar fi limitate de puterea lor de transmisie. Nodurile mesh se folosesc unul de celălalt pentru a crea o legătură wireless continuă, minimalizând impactul pereților care absorb semnalul wireless și posibilitatea de a avea "zone moarte". Toate nodurile emit aceeași rețea Wi-Fi, cu același nume, parolă și caracteristici, indiferent de câte noduri adaugi în sistemul mesh Wi-Fi.

Caracteristicile esențiale ale sistemelor Wi-Fi pentru toată casa

Astăzi poți găsi în magazine multe sisteme mesh Wi-Fi, iar numărul lor crește în fiecare lună. Acestea diferă de rețelele wireless tradiționale în următoarele moduri:

 • Majoritatea sistemelor Wi-Fi pentru consumatori folosesc exclusiv aplicații mobile. Acestea sunt adesea administrate cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone sau tabletă. Aplicația comunică cu sistemul mesh prin Wi-Fi sau Bluetooth, sau prin ambele tehnologii, în funcție de cine a produs modelul pe care îl folosești.
 • Emit semnalul wireless pe benzile de 2.4 GHz și 5 GHz, folosind un singur nume de rețea. Clienții wireless care au suport doar pentru standardul Wi-Fi 4 (802.11n) sunt conectați automat pe frecvența de 2.4 GHz iar cei cu suport pentru standardele Wi-Fi 5 sau Wi-Fi 6, sunt conectați pe frecvența de 5 GHz.
 • Sistemele mesh Wi-Fi pentru acasă au, de obicei, două sau trei noduri, în funcție de model și producător.
 • Majoritatea sistemelor mesh Wi-Fi sunt integrate cu asistenți virtuali precum Alexa sau Google Assistant, ceea ce le face mai prietenoase în interacțiunea cu utillizatorul decât reușesc să fie routerele sau repeaterele tradiționale.
 • Atunci când le evaluăm individual, nodurile dintr-un sistem mesh Wi-Fi sunt mai puțin puternice decât un router wireless standard. Puterea lor stă în numărul de noduri folosite pentru a crea sistemul mesh Wi-Fi și împreună pot oferi o acoperire Wi-Fi mai bună decât un router tradițional.
Avantajele rețelelor mesh Wi-Fi

Rețelele mesh Wi-Fi (plasă Wi-Fi) au câteva avantaje semnificative față de rețelele wireless tradiționale, administrare de un router:

 • Poți adăuga câte noduri ai nevoie, astfel încât să îmbunătățești zona de acoperire a rețelei wireless. Poți să cumperi stații separat și să le adaugi în funcție de nevoile tale, fără un efort de configurare adițional.
 • Rețelele wireless de tip mesh emit un singur nume pentru rețeaua wireless, iar această rețea este emisă pe frecvențele de 2.4 GHz și de 5 GHz. Dispozitivele mai vechi, care au suport doar pentru standardul Wi-Fi 4, se vor conecta la rețea pe frecvența mai lentă de 2.4 GHz iar dispozitivele mai noi, cu suport pentru standardele Wi-Fi 5 sau Wi-Fi 6, se vor conecta la frecvența mai rapidă de 5 GHz.
 • Rețelele mesh Wi-Fi oferă rerutare dinamică, adică aleg în mod automat cea mai bună cale pentru pachetele trimise între clienți, astfel încât să evite congestia datelor.
 • Se auto-descoperă și configurează. Fiecare nou nod găsește și folosește în mod automat setările folosite de rețeaua mesh Wi-Fi. Astfel, poți să adaugi și să elimini noduri, iar cele care rămân funcționale se ajustează în mod automat pentru a-și continua funcționarea.
 • Au performanțe mai bune decât routerele wireless în zonele unde semnalul wireless este blocat de pereți și interferențe.
Dezavantajele rețelelor mesh Wi-Fi

Nu este totul lapte și miere. Există și câteva dezavantaje importante de luat în seamă:

 • Rețelele mesh suferă de "vendor lock-in". Spre deosebire de routerele și repeaterele wireless care merg bine împreună chiar dacă sunt create de producători diferiți, sistemele mesh Wi-Fi merg doar cu stații din aceeași familie, de la același producător. Dacă alegi ASUS, TP-Link, Google, Netgear, Linksys sau alt producător, ești blocat cu același producător atunci când vrei să-ți extinzi raza de acoperire a rețelei Wi-Fi. De aceea este important să faci o alegere înțeleaptă atunci când alegi un sistem mesh Wi-Fi în detrimentul altuia.
 • Prețul este mai mare pentru acoperirea unei arii de mici dimensiuni. Rețelele mesh Wi-Fi merg în orice tip de zonă. Dar, dacă nu ai un apartament mare ori o casă, o rețea mesh este mai scumpă de implementat decât o rețea tradițională cu routere și repeatere. Pentru spații de dimensiuni mari, rețelele mesh Wi-Fi au costuri de implementare mai bune decât alternativele tradiționale.
 • Adăugarea de noi noduri crește latența și scade lățimea de bandă disponibilă. Nu poți adăuga stații noi la nesfârșit într-o rețea mesh Wi-Fi. La un moment dat, va înceta să mai funcționeze și viteza pe care o vei obține va fi din ce în ce mai slabă.
 • Unele sisteme mesh Wi-Fi nu au porturi USB. Utilizatorii avansați nu vor putea conecta hard disk-uri externe sau imprimante prin portul USB. Vor trebui să găsească alte metode pentru conectarea lor.
 • Unele sisteme mesh Wi-Fi pot fi configurate doar de pe mobil. Unii producători, precum Google, oferă doar o aplicație de smartphone pentru administrarea rețelei. Utilizatorii avansați sunt limitați de această abordare, deoarece nu pot configura prea multe în ceea ce privește funcționarea rețelei lor. Alți producători, precum ASUS, continuă să ofere și interfețe web cu opțiuni avansate de configurare pentru administrarea rețelelor mesh Wi-Fi.
 • Unele sisteme mesh Wi-Fi nu au o bandă rezervată doar pentru comunicarea între stații. Asta înseamnă că nu poți să obții o rețea wireless mai rapidă decât una tradițională, ci doar o rază de acoperire mai mare.
Poți obține aceleași rezultate cu un router wireless și câteva repeatere/range extendere?

Dacă scopul tău este să crești zona de acoperire a rețelei wireless din casa ta, poți continua să folosești routerul tău și să adaugi repeatere sau range extendere în zonele cu probleme de acoperire. Dar există câteva neajunsuri de luat în considerare:

 • Trebuie să administrezi separat fiecare dispozitiv care emite semnal wireless. Asta este complicat atunci când dispozitivele folosite sunt de la producători diferiți. Ai nevoie să înveți interfețe diferite de administrare, să cauți actualizări de firmware în mai multe locuri, să faci actualizări de firmware pentru fiecare dispozitiv în parte, etc. Când ai o rețea mesh Wi-Fi, administrezi toate nodurile într-un singur loc, ca și cum ar fi un singur dispozitiv și nu mai multe. Setările tale și actualizările de firmware sunt propagate automat pe fiecare nod din sistem, fără intervenția ta manuală pe fiecare nod în parte.
 • Dacă ai nevoie de acoperire wireless pe o zonă mare, într-o casă mare, rețelele tradiționale cu routere și repeatere devin mai scumpe. Dacă ai nevoie să oferi o rețea wireless într-o casă mare sau clădire de birouri, rețelele convenționale te pot costa mai mult în ceea ce privește hardware-ul achiziționat.
 • Nu primești o bandă dedicată pentru comunicarea între dispozitivele care emit semnalul wireless. Sistemele mesh Wi-Fi premium au o bandă dedicată exclusiv comunicării între nodurile care compun sistemul. Atunci când folosești un router wireless și un repeater, nu există o bandă dedicată între ele, ceea ce înseamnă că un sistem mesh Wi-Fi este mai rapid.
Cititți și:

După un Articol de Ciprian Adrian Rusen

Completati formularul de mai jos pentru a primii informații despre ultimele tehnologii din domeniu.