Atacurile cibernetice -Ce ar trebui să știe profesorii, părinții și elevii ?

Provocări pentru învățământul la distanță

atacurile cibernetice

A inceput școala și majoritatea elevilor s-au reîntors în clase. Online-ul rămâne o posibilitate și pentru ei dar mai ales pentru aceia care vor face cursuri în sistem hibrid.

Conform statisticilor, pe lângă lipsa de echipamente, se prefigurează o nouă provocare legată de învățământul la distanță -posibile atacuri cibernetice.

Ce trebuie sa stiti despre atacuri

Atacuri de tip DDoS

Un atac cibernetic de tip DoS (Denial of Service / blocarea serviciului) sau DDoS (Distributed Denial of Service, blocarea distribuită a serviciului) este o încercare frauduloasă de a indisponibiliza sau bloca resursele unui calculator. Deși mijloacele și obiectivele de a efectua acest atac sunt foarte diverse, în general acest atac este efectul eforturilor intense ale unei (sau a mai multor) persoane de a împiedica un site web sau și servicii din Internet de a funcționa eficient, temporar sau nelimitat.

Atacurile de tip DDoS pot dura între câteva zile și câteva săptămâni și pot cauza probleme grave în cazul instituțiilor de învățământ, blocând accesul elevilor și profesorilor la materiale și resurse esențiale. Studii recente arată că numărul acestui tip de acțiuni care au vizat instituțiile de învățământ a crescut cu peste 500% în ianuarie 2020 comparativ cu aceeași lună a anului 2019.

Phishing-ul

Phishing-ul, este o formă de cybercrime, care a luat amploare odată cu mutarea activitatii didactice in mediul online.

Utilizatorii sunt păcăliți să introducă date personale (username, parola etc.) prin accesarea diferitelor programe sau adrese web, iar datele lor ajung direct la infractorii cibernetici.

Malware-ul

Malware-ul este software râu intenționat, dăunător construit din sintagma malicious software, literalmente „software răuvoitor”. Este un tip de software proiectat intenționat pentru deteriorarea unui computer sau infiltrarea în el, sau/și deteriorarea ori infiltrarea în întregi rețele de computere, fără consimțământul proprietarului respectiv. Noțiunea se utilizează generalizat de către informaticieni pentru a desemna orice formă ostilă, intruzivă sau supărătoare de software sau cod de program. Termenul de virus din domeniul computerelor este uneori utilizat pentru a desemna nu numai virușii informatici, ci și toate formele de software dăunător. Programele malware variază în funcție de scopul lor, de modul în care infectează un computer, de modul în care se repetă și de daunele sau riscurile de securitate pe care le prezintă. Windows este în continuare principalul sistem de operare pentru majoritatea utilizatorilor și, prin urmare, va fi întotdeauna principala țintă pentru malware.

Este important să fie implementate capabilități avansate de protecție web care pot identifica și bloca cele mai recente amenințări. Acest lucru permite aplicarea unor reguli de filtrare web pentru a proteja elevii de cazurile de cyberbullying, conținut neadecvat și alte amenințări online.

Vulnerabilități

Principalele vulnerabilități care pot transforma elevii și profesorii în ținta unor atacuri cibernetice sunt:

  • tehnologia învechită (sisteme de operare sau programe care nu beneficiază de actualizari de securitate),
  • experiența redusă în gestionarea infracțiunilor cibernetice
  • lipsa unor mecanisme de baza cum ar fi antivirus, firewall etc.

Pandemia doar a accelerat digitalizarea sistemului de educație, atât la noi, cât și în întreaga lume. Acest mod de a preda și de a învăța va fi utilizat de acum încolo așa că este extrem de important ca măsurile luate pentru a asigura buna desfașurare și în siguranță a acestor activități să fie gândite pe termen lung.

Cum te poţi proteja ?

  • Securizarea accesului de la distanță. Dacă accesul la distanță nu este securizat, atacatorii se pot înfiltra cu ușurință și pot prelua controlul asupra întregii rețele.
  • Gestionarea link-urilor. Uneori atacul poate veni sub forma unui e-mail de la un expeditor legitim, un cunoscut, sau poate părea un mesaj standard de la un canal social media folosit frecvent, fiecare utilizator trebuie să se asigure că preferințele de securitate pentru conturile de e- mail sunt configurate pentru a filtra fișierele spam, phishing și executabile care nu sunt recunoscute.
  • Utilizarea pentru activitățile de învățare online a unui device (calculator / tabletă) devirusat, parolat și echipat cu elemente de siguranță, respectiv un program antivirus actualizat, de preferat cu un sistem de operare licențiat și actualizat.
  • Monitorizarea constantă a rețelei și a datelor poate duce la identificarea activității rău intenționate, dacă este gestionată corespunzător.
  • Detectarea incidentelor și intervenția promptă.

Contact rapid

  • tel.: 0745 660 527
  • e-mail: contact@ozw.ro

 

Dacă ați găsit articolul interesant, abonați-vă la newsletter.

Promo

Emsisoft Business Security oprește malware, viruși, ransomware și phishing

Citiți și: